Матката, наред с влагалището, маточните тръби и яйчниците, образува вътрешната част на половите органи на жената. По време на бременността матката е мястото, където плодът се развива.
Къде е разположена матката?
Матката е разположена в малкия таз – между пикочния мехур и ректума (право черво), над влагалището.

Какво представлява матката?
Матката е кух орган с дебели мускулни стени. В челен разрез небременната матка прилича на обърната круша. Матката се състои от тяло, стеснение и шийка. Широката горна част се нарича тяло. Най-горният участък на тялото се нарича маточно дъно. В посока надолу матката се стеснява и продължава в шийката на матката, чиято долна част се отваря във влагалището.

Какво представляват маточните тръби?
От двете си страни маточното дъно продължава в двата маточни рога, от които се отварят маточните тръби (наричат се фалопиеви тръби). Те представляват тесни извиващи се каналчета, дълги около 10 см. Маточните тръби свързват матката с яйчниците. В краищата си към яйчниците тръбите се извиват дъговидно около тях. Маточната тръба е мястото, където става оплождането на яйцеклетката. Тръбата произвежда специален секрет, който осигурява подходяща среда за поддържането на жизнеността на зародиша в първите дни след оплождането. От тръбата оплодената яйцеклетка се придвижва към маточната кухина и се вгнездява в лигавицата й около 8 дни след оплождането.

Как се променя матката през бременността?
През бременността матката нараства заедно с нарастването на плода. Стеснението между маточното тяло и маточната шийка постепенно се разширява и удължава. Още в началото на бременността лигавицата на маточната кухина се променя, за да осигури условия за развитието на оплоденото яйце. Клетките на лигавицата нарастват и изхранват малкия зародиш, преди да се появят зачатъците на плацентата.
В течение на бременността теглото на матката се увеличава около 20 пъти (става около 1300 г).
Защо при посещението в женската консултация се измерва височината на маточното дъно?
Чрез измерването на височината на маточното дъно се получава информация за срока на бременността. Височината на маточното дъно се измерва чрез палпация (опипване). Определя се от разстоянието от горната част на срамната кост до най-горната част на корема (дъното на матката). Най-голяма височина матката достига през 36-ата гестационна седмица – около 33-36 см. В началото на 37-ата г.с. маточното дъно започва да спада надолу. Причината е, че главичката на бебето се спуска към таза. Спадането на маточното дъно е един от признаците, че раждането наближава.

Влияе ли нарастването на матката на органите около нея?
През 3-ия месец бременната матка вече не намира достатъчно място в таза и започва да расте в коремната кухина. Като расте, тя притиска органите, разположени наоколо – стомах, черва, жлъчка, но това не оказва особено влияние на тяхното функциониране. Проблеми като запек и затруднено дишане се обясняват с хормоналните промени, настъпващи през бременността, а не с натиска от страна на матката. Следствие на натиска върху пикочния мехур е честото уриниране, характерно за началните и за последните месеци на бременността.