Може би сънувате „ужасни неща“ сега, когато сте бременна. Не се безпокойте. Да се сънуват кошмари в периода на бременността е нормално. Те всъщност помагат да преодолеете страха си от раждането.

Първо тримесечие - преодоляват се тревогите от личен характер

Една червена ябълка се търкулва по масата, пада на пода и се пръсва на парчета. От вътрешността й изпълзяват миниатюрни дечица. Опитвам се да ги събира едно по едно и да ги сложа в раницата на гърба си. Тя обаче натежава толкова много, че ми е невъзможно да взема следващото дете. А трябва да събера всичките.
Диана К. 26 г., бременна в 11 седмица, когато сънува този сън

Аз съм в една голяма бяла стая. Точно в средата лежи сиво същество: не мога да определя дали това е дете или животинче. То се мята към мен, а аз се опитвам да достигна до него. Но краката ми не помръдват. В същото време осъзнавам, че бялата стая няма врата и от нея е невъможно да се излезе.
Татяна Л., 31 г., сън от 9-ата седмица на бременността й.

Това са обичайни сънища за първото тримесечие от бременността, смятат експертите. Според тях през отделните фази на бременността се появяват еднотипни образи в съновиденията на много жени. Те представляват своеобразна реакция на подсъзнанието на жената и са специфична форма на всички нейни страхове, свързани с появата на бременността. Тези сънища са израз на адаптирането на психиката на жената към новото й положение и предстоящите й отговорности.

Първото тримесечие е времето на най-силни тревоги на бременната жена от личен характер. Най-често задаваните въпроси са свързани с промените, които настъпват в живота й, предстоящите отговорности и независимостта й, която се ограничава с появата на детето. Често в съня си жената достига отново загубената свобода и това я кара да се чувства добре за момент.

Нейната вътрешна тревога се превъплъщава в образи и кошмари. Това е периодът, в който тя най-често сънува, че не може да достигне детето си или го изоставя някъде.
Много от жените не си обясняват причините за тези кошмари, тъй като те се радват на бременността си в действителност. Подсъзнанието обаче не трябва да ни смайва. При цялата радост, с която се очаква едно дете, непременно се появяват и някои тъмни мисли.


Второ тримесечие - вълнения, свързани с бебето

Аз съм в къща с много стаи и врати, които не мога да отворя. Най-накрая откривам една, която не е заключена. В същия момент виждам - на пода в стаята лежи моето дете. То е дълго и слабо, бледо като червей, очите му са едно под друго.
Ралица Д. 32 г., бременна в 18-ата седмица

Разхождам детето си в количка. То е завито с дебела възглавница. Отмятам възглавницата и виждам, че то няма лице.
Мая Т. 25 г., сън от 23-ата седмица на бременността й

Бременната жена, която сънува кошмар, в който присъства образът на уродливо дете или дете без лице, всъщност е направила важна крачка напред. Тя вече е приела бременността си като факт, свикнала е с мисълта, че ще има дете и е готова да поеме предстоящите отговорности, свързани с появата му. Сега тя се вълнува дали бебето ще е здраво и как ще изглежда то като се роди.
Жените не бива да се страхуват от кошмарните образи на бъдещото си дете. Те би следвало да интерпретират сънищата си, а не да ги възприемат като пророчество. Най-често подобни образи са провокирани от неизвестността спрямо визията на детето, което се очаква.


Последно тримесечие - превъзмогва се страхът от предстоящото раждане

Моят мъж и аз седим в една гондола. Аз раждам. Съвсем спокойна съм. Нямам контракции, не усещам напъни. Само една клапа от мен се отваря и се появява бебето.
Гергана И., 31 г., бременна в 34 седмица

Намирам се в една голяма празна стая. Търся съдействие, но няма никой, който да ми помогне. Краката и ръцете ми са завързани против волята ми. Изпитвам ужасен страх. Предстои ми раждане.
Петя З. 22 г., намира се в 37 седмица

В сънищата бебетата се раждат без болка. Болката като физическо усещане не може да се предаде в съня. Страхът от раждането обаче присъства в сънищата при почти всяка бременна жена. Сънищата предварително отразяват страха на бъдещата майка от родилната зала, от вероятността да се случи нещо непредвидено. Но също така те предварително ни настройват да гледаме на раждането като на поява на един нов живот, на един незаменим подарък, реално ни подсказват начин, по който да превъзмогнем страха от болката.

За да се възползвате пълноценно от сънищата си, правете следното:
• Записвайте сънищата си. Най-добре сутрин, когато те все още са съвсем пресни.
• Сложете заглавие на историите. Така ще отделите най-важното от тях.
• Не отхвърляйте лошите сънища, а се опитайте да разтълкувате посланието им.
• Разказвайте ги на ваш близък и се опитайте да опишете чувството, което сте изпитали на сън. То е водещото във вашия сън.
• Ако смятате, че имате нужда от психолог, който да ви ръководи в „разчитането“ на сънищата, не се колебайте да потърсите такъв.